Vin till musslor – bästa vinerna till moules, pasta & gryta

Vinkompassen

2025-07-04
 1min

Vin till musslor ska vara friskt, fruktigt och ha bra syra för att möta havets sälta. Från moules frites till pasta med musslor eller en krämig gryta – rätt vin gör hela skillnaden.

Musslor är en av havets mest eleganta råvaror – smakrika men samtidigt lättillgängliga och prisvärda. De går snabbt att laga och passar lika bra till vardags som till fest. Och just för att rätten är så enkel, blir valet av vin extra viktigt.

Vintips till klassiska musselrätter

Serveringstips och tillbehör

Tänk på temperaturen – musslor ska serveras rykande heta, medan vinet gör sig bäst vid 8–10 grader. En citronklyfta, nybakat bröd och ett gott smör med förslagsvis fänkål eller citronzest rundar av på bästa sätt. Servera musslorna i djupa tallrikar och glöm inte att ha en skål för skalen.

Vill du bjuda på något extra? Servera ett glas mousserande vin som aperitif medan musslorna puttrar. En Crémant de Loire eller en torr Cava piggar upp smaklökarna och fungerar fint till hela måltiden – oavsett om det är örter, saffran eller chili i grytan.

Luft, syra och fräschör – det viktigaste i vinet

Vin till musslor ska ha fräscha, fruktiga drag – tänk citrus, gröna äpplen och mineraltoner. Undvik kraftiga fattoner eller för mycket sötma, som lätt tar över de rena havssmakerna.

Alla viner passar inte till musslor – undvik röda viner med mycket tanniner eller kraftigt ekade vita, som lätt krockar med havets sälta och skaldjurens milda sötma.

Servera rätt vin till musslor

Musslor är enkla att laga, men smaken blir något helt annat när vinet sitter som det ska. På Vinkompassen.se hittar du fler matchningar för skaldjur, fisk och sommarens bästa viner.